Kalibrasyon

Kalibrasyon Nedir?

Kalibrasyon, doğruluğu kanıtlanmış, izlenebilirliği sağlanmış olan referans ölçüm cihazı ile doğruluğundan emin olunamayan bir ölçüm cihazının karşılaştırma sonrası ölçüm sonuçlarının raporlama işlemidir.

Hangi Cihazlara Kalibrasyon Yaptırmalıyız?

Güvenliğinizi ve kararlarınızı etkileyebilecek alanlarda (Üretim, Deney, Tasarım, Ar-ge, Teşhis v.b) kullanılan cihazlar kalibrasyon yapılmalıdır. 

Kalibrasyon Yaptırmak Gerekli Mi ve Zorunlu Mudur?

Ölçüm cihazı göstergesi değerinin referans değere yakınlığının tespiti için gereklidir. Kalibrasyon tercihe bağlı olup, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi v.b Kalite yönetim sistemlerinin gereği olarak, izleme ve ölçme cihazları kalibrasyonlu olmalıdır.  

Kalibrasyonlarımızı Ne Zaman Yaptırmalıyız?

Yeni cihazlarınızı kullanmadan önce, ayar, bakım, oluşabilecek bir hasar, tamir işlemleri sonrası, cihazın ölçüm sonuçlarını etkileyebilecek ve üreticilerin ya da kendinizin belirlemiş olduğunuz periyotlarda kalibrasyon yapılmalı veya yaptırılmalıdır. 

Hangi Durumlarda Kalibrasyon İşlemleri Geçersiz Olur?

Ölçüm cihazında kalibrasyon işleminden sonra oluşmuş olan herhangi bir hasar sonrası (düşme, çarpma v.b) ve kalibrasyon süresi geçmesi durumlarında kalibrasyonu geçersiz olur. 

Kalibrasyon Sertifikasındaki Belirsizlik Nedir? 

Belirsizlik, ölçüm esnasında oluşabilecek tüm hataların, aynı anda meydana geldiği varsayılarak oluşturulmuş olan model fonksiyonun toplam değeridir. Elde edilen bu değer sayesinde ölçüm sonuçlarının kalitesi ve güvenilirliği hakkında yorum yapılabilmesi sağlanır.

Sayfayı Paylaşın: